ρήξη χιαστού συμπτώματα

Τα 4 πιο συνήθη συμπτώματα ρήξης πρόσθιου χιαστού και η αντιμετώπισή τους

Η ρήξη χιαστού συνδέσμου αποτελεί συχνό τραυματισμό σε σωματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν απότομες αλλαγές κατεύθυνσης ή άμεση επαφή με το γόνατο. Η γνώση των συμπτωμάτων της ρήξης χιαστού συνδέσμου μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε έναν τραυματισμό και να τον αποτρέψετε από το να επιδεινωθεί. Παρακάτω ο ορθοπαιδικός χειρουργός Ανδρέας Λεωνίδου επεξηγεί όλα τα συμπτώματα της ρήξης και την αντιμετώπισή τους.

 

Ρήξη Χιαστού Συμπτώματα

Κατά τον τραυματισμό ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος «κρακ» και υπάρχει το αίσθημα ότι κάτι «κόπηκε», η έναρξη των συμπτωμάτων είναι άμεση και συνήθως συνοδεύεται από:

  1. Μειωμένο εύρος κίνησης στο γόνατο
  2. Οίδημα (πρήξιμο)
  3. Έντονος πόνος και ευαισθησία κατά μήκος της άρθρωσης
  4. Αστάθεια κατά το περπάτημα

 

Παράγοντες κινδύνου ρήξης χιαστού συνδέσμου

Οι ρήξεις χιαστού συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αθλητικών και γυμναστικών δραστηριοτήτων που μπορούν να ασκήσουν πίεση στο γόνατο. Αυτό περιλαμβάνει κινήσεις όπως:

  • στροφή πάνω σε λυγισμένο γόνατο
  • απότομη αλλαγή κατεύθυνσης
  • ξαφνικό σταμάτημα
  • αδέξια προσγείωση από άλμα
  • άμεσο χτύπημα στο γόνατο

 

Πότε να αναζητήσετε θεραπεία

Αν υπάρχει υποψία κάκωσης του χιαστού συνδέσμου, συστήνεται παραπομπή σε εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση του τραυματισμού. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με μαγνητική τομογραφία η οποία θα αναδείξει και τυχόν άλλες βλάβες (όπως ρήξη μηνίσκου).

 

Αντιμετώπιση ρήξης χιαστού συνδέσμου

Στην οξεία φάση συστήνεται παγοθεραπεία, περίδεση και ανύψωση του μέλους, ξεκούραση και λήψη παυσίπονων. Ωστόσο, η ρήξη χιαστού δεν μπορεί να επιδιορθωθεί από μόνη της και ο ασθενής συχνά καταλήγει να έχει ένα αίσθημα χρόνιας αστάθειας στο γόνατό του. Επίσης ένα νεαρό άτομο με ρήξη χιαστού έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση αρθρίτιδας γόνατος στο μέλλον.

Ακολουθεί, η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης με αρθροσκόπηση γόνατος. Κατά τη διάρκεια της ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής, ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα αφαιρέσει τον κατεστραμμένο σύνδεσμο και θα τον αντικαταστήσει μόσχευμα τένοντα που αναδημιουργεί τον χιαστό σύνδεσμο.

 

Αποκατάσταση ρήξης χιαστού συνδέσμου

Ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλλει ανάλογα με την έκταση και τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Συστήνεται φυσικοθεραπεία προκειμένου ο ασθενής να ανακτήσει το πλήρες εύρος κίνησης, δύναμης και σταθερότητας στο προσβεβλημένο γόνατο. Η επιστροφή στο άθλημα πραγματοποιείται συνήθως 6 μήνες μετά το χειρουργείο.

 

Η κατανόηση των κοινών συμπτωμάτων της ρήξης χιαστού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο ή τραυματισμό, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πρόληψη τραυματισμών ή να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.