Βουτήξτε για την υγεία των αρθρώσεων

Το κολύμπι είναι η αγαπημένη καλοκαιρινή δραστηριότητα μικρών και μεγάλων. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε υγιείς τις αρθρώσεις σας. Ως δραστηριότητα χαμηλής έντασης, η κολύμβηση ασκεί ελάχιστη πίεση στις αρθρώσεις. Η άνωση του νερού επιτρέπει να μετακινείτε τα άκρα και τις αρθρώσεις πιο εύκολα μέσω του κανονικού εύρους κίνησής τους. Αυτό συμβάλλει στην ελαστικότητα άλλα και ενδυνάμωση των αρθρώσεων, μειώνοντας τον πόνο στις αρθρώσεις

 

Γιατί το κολύμπι είναι καλή επιλογή για την υγεία των αρθρώσεων; 

Το κολύμπι μπορεί να είναι μια καλή επιλογή άσκησης επειδή:

  • βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να μειώσει τη μυϊκή δυσκαμψία και να ανακουφίσει τον πόνο
  • βελτιώνει σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα
  • συμβάλλει στην ελαστικότητα των αρθρώσεων
  • δεν καταπονεί τις αρθρώσεις

 

Δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις 

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της κολύμβησης είναι το γεγονός ότι το νερό μειώνει τις επιπτώσεις της βαρύτητας. Αυτό το καθιστά μια δραστηριότητα που δεν φέρει βάρος. Για άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις —καθώς και για άτομα με αναπηρία ή μειωμένο εύρος κίνησης— το νερό μπορεί να κάνει την κίνηση πολύ πιο άνετη.

 

Ως εκ τούτου, οι ασκήσεις στο νερό και η κολύμβηση συστείνονται συχνά σε άτομα με αρθρίτιδα και άλλα προβλήματα των αρθρώσεων. Είναι επίσης μια κοινή μορφή θεραπείας για άτομα που έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί ή αναρρώνουν από τραυματισμούς που έχουν επηρεάσει μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

 

Βελτιώνει το εύρος κίνησης 

Η κολύμβηση βελτιώνει το εύρος των δύσκαμπτων αρθρώσεων και συμβάλλει στην ευλυγισία. Υπό αυτή την έννοια, η κολύμβηση αποτελεί ιδανική άσκηση για ανθρώπους που υποφέρουν από πόνους στην πλάτη, στα πόδια και στους συνδέσμους – αρθρώσεις. Επιπλέον, η άσκηση στο νερό μπορεί να συμβάλλει και στην ανακούφιση των επώδυνων μυοσκελετικών συμπτωμάτων ανεξαρτήτου αιτιολογίας.

 

Βελτιωμένη κυκλοφορία

Η καλή κυκλοφορία παίζει βασικό ρόλο στην υγεία των αρθρώσεων. Οι συνδυαστικές κινήσεις των άνω και κάτω άκρων και του στήθους μαζί με την καρδιοαναπνευστική προσπάθεια κατά την διάρκεια της άσκησης, βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό. Ως εκτούτου, οι θρεπτικές ουσίες κυκλοφορούν πιο εύκολα και διανέμονται καλύτερα στο σώμα, άρα βελτιώνεται η υγεία των αρθρώσεων. 

 

Η κολύμβηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας στο νερό. Δοκιμάστε και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα στο νερό, το τζόκινγκ και την αεροβική στο νερό. Μην αφήνετε τον πόνο στις αρθρώσεις να σας κρατά πίσω. Για ότι χρειαστείτε, επικοινωνήστε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Ανδρέα Λεωνίδου και την ομάδα του ώστε να έχετε μία ολοκληρωμένη διάγνωση και ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας και αποκατάστασης.