Πώς να επιλέξετε τον καλύτερο ορθοπαιδικό;

Η σωστή αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών προβλημάτων είναι σημαντική για την εργασία, τις αθλητικές δραστηριότητες και την συνολική ποιότητα ζωής του ασθενούς. Διαβάστε παρακάτω πώς να επιλέξετε τον καταλληλότερο και καλύτερο Ορθοπαιδικό Χειρουργό με εξειδίκευση στο άνω άκρο και στο γόνατο.

 

Το βιογραφικό του Ιατρού

Στην εποχή μας η εξειδίκευση του Ορθοπαιδικού είναι επιτακτική και αναγκαία. Είναι αποδεδειγμένο ότι χειρουργοί που πραγματοποιούν μεγάλο όγκο συγκεκριμένων επεμβάσεων έχουν καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με χειρουργούς που πραγματοποιούν λιγότερες επεμβάσεις. Είναι αυτονόητο ότι ένας χειρουργός που πραγματοποιεί 200 αρθροσκοπήσεις ώμου τον χρόνο έχει μεγαλύτερη εμπειρία και καλύτερα αποτελέσματα από κάποιον που κάνει 2 τέτοια χειρουργεία κάθε μήνα.

 

Εξειδίκευση και βιογραφικό

Αναζητήστε αναλυτικές πληροφορίες για το βιογραφικό του γιατρού, για τις προπτυχιακές σπουδές του, για μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών καθώς και για το που έκανε ειδικότητα και εξειδίκευση.  Το βιογραφικό πρέπει να είναι αναλυτικό, χωρίς μεγάλα κενά.

 

Εμπειρία στο εξωτερικό

Στην Ελλάδα δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η έννοια της εξειδίκευσης μετά την ειδικότητα. Στην πλειοψηφία των δυτικών χωρών όπως η Αμερική ή η Αγγλία, η εξειδίκευση είναι δεδομένη και αναγκαία. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός μετά το πέρας της ειδικότητας εξειδικεύεται για τουλάχιστον 1 – 2 έτη σε ένα κέντρο αναφοράς στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει.

 

Ρωτήστε για την εμπειρία του ιατρού

Είναι συνήθης πρακτική να αναγράφεται ότι ο ιατρός έχει εξειδίκευση στο εξωτερικό χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Η πραγματική μετεκπαίδευση / εξειδίκευση έχει διάρκεια τουλάχιστον 1 – 2 έτη σε έμμισθη θέση.  Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι ακριβώς έκανε ο γιατρός στο εξωτερικό (ήταν απλός παρατηρητής ή έκανε επεμβάσεις μόνος του).  Η παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεδρίων δεν κάνει κάποιον εξειδικευμένο σε ένα αντικείμενο. Επίσης η εμπειρία στο εξωτερικό σε θέσεις observer (παρατηρητής), travelling (επισκέπτης)  ή research (έρευνα) δεν αποτελεί χειρουργική εξειδίκευση. Τέλος, σε περιπτώσεις που αναφέρεται μετεκπαίδευση στην Αμερική ρωτήστε για το εάν ο γιατρός έχει περάσει τις εξετάσεις USMLE (άδεια επαγγέλματος). Με ελάχιστες εξαιρέσεις ένας γιατρός χωρίς USMLE δεν επιτρέπεται να χειρουργεί και να ασκεί κλινικό έργο στην Αμερική.

 

Αναζητήστε συστάσεις

 • Ρωτήστε έναν φυσικοθεραπευτή, νοσηλευτικό προσωπικό ή κάποιον άλλο εργαζόμενο σε χώρο υγείας που γνωρίζει το γιατρό. Το προσωπικό του νοσοκομείου και ειδικά του χειρουργείου έχει γνώση του ποιος είναι ο καλύτερος γιατρός σε ένα αντικείμενο.
 • Ρωτήστε τον παθολόγο σας ή κάποιον άλλο γιατρό που εμπιστεύεστε.
 • Ρωτήστε φίλους, συγγενείς, συναδέλφους που έχουν χειρουργηθεί από τον Ιατρό. Ρωτήστε για την συνολική εμπειρία τους και βεβαίως για το αποτέλεσμα του χειρουργείου τους.
 • Συζητήστε με τον ασφαλιστή σας που μπορεί να έχει εμπειρία από άλλους ασφαλισμένους που χειρούργησε ο Ιατρός.
 • Αναζητήστε κριτικές από ασθενείς σε ανεξάρτητες και αξιόπιστες πλατφόρμες όπως το Google (δείτε εδώ).

 

Συζητήστε με το γιατρό

 • Ρωτήστε όλες τις απορίες για την πάθησή σας καθώς και για όλους τους δυνατούς τρόπους αντιμετώπισής της (συντηρητικούς ή επεμβατικούς).
 • Σε περίπτωση χειρουργικής αντιμετώπισης ρωτήστε τον γιατρό για τα χρόνια εμπειρίας του, τον αριθμό επεμβάσεων που έχει πραγματοποιήσει και τα ποσοστά επιπλοκών του.
 • Είναι σημαντικό να εμπιστευτείτε τον γιατρό και να αισθάνεστε άνετα μαζί του.

 

Μάθετε για το νοσοκομείο και για την ομάδα του ιατρού

 • Προτιμήστε ένα μεγάλο και οργανωμένο νοσοκομείο με την στήριξη πολλαπλών ιατρικών ειδικοτήτων.
 • Επιλέξετε ένα νοσοκομείο με άρτιο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και οργανωμένα χειρουργεία με διεθνείς πιστοποιήσεις. Οι επεμβάσεις σε οργανωμένες νοσοκομειακές δομές έχουν μικρότερα ποσοστά ορισμένων μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως λοιμώξεις.
 • Προτιμήστε οργανωμένες ιατρικές ομάδες, με εξειδικευμένο αναισθησιολόγο, έμπειρους συνεργάτες και εξοικειωμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Ενημερωθείτε για το κόστος της επέμβασης

 • Ρωτήστε εάν ο γιατρός και το νοσοκομείο είναι συμβεβλημένοι με την ιδιωτική σας ασφάλεια.
 • Ρωτήστε εάν υπάρχουν οικονομικά πακέτα για τον ασφαλιστικό σας φορέα, ΕΟΠΥΥ, ΙΚΑ, ΟΓΑ.

 

Αναζητήστε μία δεύτερη γνώμη

Η επιλογή του ορθοπαιδικού χειρουργού είναι μία κρίσιμη απόφαση που θα καθορίσει το αποτέλεσμα μίας μελλοντικής επέμβασης. Αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ή ικανοποιημένοι με τον χειρουργό ή με την προτεινόμενη θεραπεία αναζητήστε και άλλες γνώμες. Ο καλύτερος ορθοπαιδικός χειρουργός είναι αυτός που συνδυάζει τα παραπάνω χαρακτηριστικά και θα αφιερώσει άπλετο χρόνο ώστε να λύσει όλες τις απορίες σας.