Τα Οφέλη της Αρθροπλαστικής Γόνατος για Καλύτερη Ποιότητα Ζωής

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για την αντικατάσταση των φθαρμένων οστών της άρθρωσης του γόνατος με τεχνητά εμφυτεύματα. Αυτή η επέμβαση είναι συνήθως απαραίτητη για ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, μετατραυματική αρθρίτιδα ή άλλες εκφυλιστικές παθήσεις του γόνατος.

 

Τα οφέλη της αρθροπλαστικής γόνατος είναι πολλά καθώς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, επιτρέποντάς τους να ανακτήσουν την κίνηση, να ανακουφιστούν από τον πόνο και να επιστρέψουν και πάλι στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 

Οι Παθήσεις που Αντιμετωπίζονται με Αρθροπλαστική Γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για πολλές παθήσεις του γόνατος. Οι κύριες παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αρθροπλαστική γόνατος είναι:

 

1. Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί την καταστροφή των αρθρώσεων του γόνατος. Οι επιφάνειες των οστών στην άρθρωση τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο, οίδημα και περιορισμένη κίνηση. Η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να αντικαταστήσει τις φθαρμένες επιφάνειες με τεχνητά εμφυτεύματα νέας τεχνολογίας – συμβατά με το ανθρώπινο σώμα, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία του γόνατος και ελαττώνοντας τον πόνο.

 

2. Μετατραυματική Αρθρίτιδα

Η μετατραυματική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που προκαλείται από τραυματισμό του γόνατος, όπως ύστερα από ένα κάταγμα. Οι τραυματισμένες επιφάνειες του γόνατος μπορούν να προκαλέσουν πόνο, φλεγμονή και δυσκαμψία. Η αρθροπλαστική γόνατος αντικαθιστά το εκφυλισμένο μέρος με τεχνητό εμφύτευμα, επαναφέροντας τη λειτουργικότητα του γόνατος.

 

 

3. Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και Φλεγμονώδεις Αρθρίτιδες

Ορισμένες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και επακόλουθη φθορά των αρθρικών επιφανειών συνήθως με επακόλουθη παραμόρφωση του γόνατος. Η αρθροπλαστική μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του γόνατος και να ανακουφίσει από τον πόνο τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν τα εν λόγω προβλήματα.

 

Εμπειρία του Χειρουργού

Ο δρ. Ανδρέας Λεωνίδου είναι ένας έμπειρος ορθοπαιδικός χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροπλαστική γόνατος. Έχει περισσότερα από 14 χρόνια συνεχούς έμμισθης εμπειρίας στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο όγκο αρθροπλαστικών επεμβάσεων γόνατος. Ο δρ. Λεωνίδου έχει αποκτήσει εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στην ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος, η οποία επιτρέπει στους ασθενείς ταχεία αποκατάσταση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 

Προεγχειρητική Προετοιμασία

Πριν από την αρθροπλαστική γόνατος, ο ασθενής ενημερώνεται αναλυτικά από τον Ιατρό για την επέμβαση. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Η αναισθησιολόγος θα εξετάσει τον ασθενή και θα δώσει οδηγίες για την λήψη ή μη φαρμάκων προεγχειρητικά και για τον απαιτούμενο χρόνο νηστείας πριν από την επέμβαση.

 

Εισαγωγή στο Νοσοκομείο και Αναισθησία

Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης. Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος θα χορηγήσει συνδυασμό περιοχικής και τοπικής αναισθησίας. Η αρθροπλαστική γόνατος διαρκεί περίπου 60- 90 λεπτά, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της κάθε περίπτωσης.

 

Η Αποκατάσταση μετά την Αρθροπλαστική Γόνατος

Μετά την αρθροπλαστική γόνατος, ο ασθενής επιστρέφει στο θάλαμο του νοσοκομείου. Εκεί με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού θα ενθαρρυνθεί να κινήσει το γόνατο άμεσα. Αρχικά χρειάζεται να χρησιμοποιήσει κάποιο βοήθημα βάδισης για λίγο καιρό. Ο ασθενής δεν φέρει ουροκαθετήρα, συσκευές αναλγησίας ή παροχετεύσεις. Η ελάχιστα επεμβατική – fast track αρθροπλαστική γόνατος σχετίζεται με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και γρηγορότερη ανάρρωση.

 

Ανακούφιση από τον Πόνο και Βελτιωμένη Κίνηση

Η αρθροπλαστική γόνατος προσφέρει οριστική ανακούφιση από τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργία του γόνατος. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική γόνατος ανακτούν την κινητικότητα και επιστρέφουν γρήγορα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η αποκατάσταση περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία και μια σειρά ασκήσεων που πρέπει να ακολουθεί ο ασθενής μετά την επέμβαση.

 

Διάρκεια Ζωής της Αρθροπλαστικής Γόνατος

Η διάρκεια ζωής της αρθροπλαστικής γόνατος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η σωστή τοποθέτηση των υλικών και η φροντίδα του ασθενούς μετά την επέμβαση. Η διάρκεια ζωής της αρθροπλαστικής γόνατος φθάνει συνήθως τα 15- 20 έτη.

 

Το Κόστος της Αρθροπλαστικής Γόνατος

Το κόστος της αρθροπλαστικής γόνατος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η βαρύτητα του κάθε περιστατικού και τα υλικά – τεχνικές που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Το κόστος περιλαμβάνει το υλικό της αρθροπλαστικής, τα έξοδα της νοσηλείας και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας. Οι ασθενείς επιβαρύνονται με την διαφορά από την συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ ή καλύπτονται από την ιδιωτική ασφάλειά τους, σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου τους.

 

Συμπεράσματα

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια αποτελεσματική επέμβαση που βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από εκφυλιστικές παθήσεις του γόνατος. Με την επέμβαση αυτή, οι ασθενείς μπορούν να ανακτήσουν την κίνηση, να ανακουφιστούν από τον πόνο και να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Με την εμπειρία και την εξειδίκευση ενός έμπειρου ορθοπαιδικού χειρουργού, η αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική λύση για την οριστική απαλλαγή από τον πόνο και την δυσκαμψία.