Αρθροπλαστική Γόνατος Τι Πρέπει να Γνωρίζετε Πριν την Επέμβαση

Αρθροπλαστική Γόνατος: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε Πριν την Επέμβαση

Η αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μια επαναστατική ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, σκοπός της οποία είναι η  αντικατάσταση ενός φθαρμένου γόνατος με προθέσεις (εμφυτεύματα), έτσι ώστε να επανέλθει η κινητικότητα του ασθενούς. Αυτή η επέμβαση μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ορθοπαιδικές παθήσεις, όπως οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

Οι παθήσεις του γόνατος

Προτού περιγράψουμε αναλυτικά τη διαδικασία της αρθροπλαστικής γόνατος, ας εξετάσουμε πρώτα τις κύριες παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν το γόνατο:

 

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση που προκαλεί φθορά του χόνδρου των αρθρώσεων. Προοδευτικά, ο χόνδρος καταστρέφεται, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργία του γόνατος και να προκαλούνται έντονος πόνος και δυσκαμψία.

 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί φλεγμονή και καταστροφή των αρθρώσεων. Το γόνατο είναι μια από τις περιοχές που επηρεάζονται συχνότερα από αυτήν την πάθηση, προκαλώντας πόνο, διόγκωση, δυσκαμψία και απώλεια της κινητικότητας.

 

Μετατραυματική αρθρίτιδα

Προηγούμενα κατάγματα ή τραυματισμοί στην περιοχή του γόνατος μπορεί να προκαλέσουν μετατραυματική αρθρίτιδα ακόμα και σε νεαρότερες ηλικίες.

 

Ο ρόλος της αρθροπλαστικής γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μια αποτελεσματική λύση για ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις του γόνατος και οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός αφαιρεί το φθαρμένο μέρος της άρθρωσης του γόνατος και το αντικαθιστά με μια τεχνητή πρόθεση, η οποία επαναφέρει άμεσα τη λειτουργία του γόνατος και εξαλείφει τον πόνο.

 

Είδη αρθροπλαστικής γόνατος

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθροπλαστικής γόνατος. Το ποιο είδος αρθροπλαστικής είναι κατάλληλο για κάθε περιστατικό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.  Οι κύριοι τύποι αρθροπλαστικής γόνατος είναι:

  • Ολική αρθροπλαστική γόνατος: Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, αντικαθίστανται και τα τρία τμήματα του γόνατος.
  • Μερική αρθροπλαστική γόνατος (μονοδιαμερισματική): Αυτή η επέμβαση περιλαμβάνει την αντικατάσταση μόνο του πληγέντος τμήματος του γόνατος.
  • Αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος: Πρόκειται για μια διορθωτική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται ορισμένα ή όλα τα τμήματα της αρχικής πρόθεσης και αντικαθίστανται με καινούργια.

 

Η προετοιμασία για την αρθροπλαστική γόνατος

Η προετοιμασία για μια αρθροπλαστική γόνατος είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης και την αποκατάσταση της κινητικότητας του ασθενούς. Στα βήματα της αρθροπλαστικής περιλαμβάνονται:

 

Συνάντηση με τον ορθοπαιδικό

Το πρώτο βήμα είναι ασφαλώς το ραντεβού με έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό. Ο ορθοπαιδικός θα αξιολογήσει την κατάσταση του γόνατος και θα σας ενημερώσει σχετικά με την επέμβαση και το τι να περιμένετε από αυτή.

 

Εξετάσεις

Πριν από την αρθροπλαστική γόνατος, θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε διάφορες εξετάσεις για να αξιολογηθεί η γενική κατάσταση της υγείας σας, όπως για παράδειγμα αιματολογικές, απεικονιστικές αλλά και καρδιολογικές εξετάσεις.

 

 

Προετοιμασία σπιτιού

Πριν από την επέμβαση, θα πρέπει να προετοιμάσετε το σπίτι σας, έτσι ώστε να είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για την περίοδο της ανάρρωσης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση των χώρων για μεγαλύτερη προσβασιμότητα, όπως και την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, στην περίπτωση που μένετε μόνοι σας. Θα πρέπει να προμηθευτείτε κάποιου είδους βοηθήματος βάδισης (όπως περιπατητήρας τύπου Π, ή πατερίτσες) για τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο.

 

Η διαδικασία της αρθροπλαστικής γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος γίνεται υπό ραχιαία αναισθησία (χωρίς γενική αναισθησία) και πραγματοποιείται μέσω μιας τομής 10 – 15 εκατοστών στο μπροστινό μέρος του γόνατος. Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

 

Αφαίρεση της φθαρμένης άρθρωσης

Ο χειρουργός αφαιρεί το φθαρμένο σημείο του γόνατος.

 

Τοποθέτηση τεχνητής πρόθεσης

Μια τεχνητή πρόθεση τοποθετείται στη θέση του φθαρμένου γόνατος. Αυτό το εμφύτευμα αναλαμβάνει τις λειτουργίες του φυσικού γόνατος και επαναφέρει την κινητικότητα της άρθρωσης. Είναι απόλυτα συμβατό με το ανθρώπινο σώμα.

 

Κλείσιμο της τομής

Τέλος, ο χειρουργός κλείνει την τομή με ράμματα και ξεκινά η περίοδος της αποθεραπείας.

 

Ανάρρωση μετά την αρθροπλαστική γόνατος

Η ανάρρωση μετά την αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνει μια περίοδο αποθεραπείας και αποκατάστασης, καθώς ο ασθενής επανέρχεται σταδιακά από τη χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ασθενείς πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ορθοπαιδικού τους, έτσι ώστε να έχουν μια ομαλή ανάρρωση με άριστα αποτελέσματα.

 

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία και το ασκησιολόγιο στο σπίτι αποτελεί σημαντικό μέρος της ανάρρωσης μετά την αρθροπλαστική γόνατος. Ο ασθενής θα πρέπει να κάνει έναν αριθμό συνεδρίων φυσικοθεραπείας καθώς και ασκήσεις μόνος του στο σπίτι, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της κινητικότητας του γόνατος, στην ενδυνάμωση των μυών και στην αποκατάσταση της ισορροπίας. Οι ασθενείς από τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο κινητοποιούνται με πλήρη φόρτιση του νέου γόνατος.

 

Φροντίδα τομών

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, οι ασθενείς πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα της τομής της επέμβασης. Αυτό περιλαμβάνει την τήρηση των οδηγιών για την αλλαγή των επιθεμάτων, την προστασία της τομής από τραυματισμούς και τον περιορισμό των δραστηριοτήτων που μπορεί να επηρεάσουν το τραύμα. Συστήνεται η καθημερινή παγοθεραπεία για τον περιορισμό του οιδήματος και την ελάττωση του όποιου φυσιολογικού μετεγχειρητικού πόνου.

 

Ανακτώντας την κίνηση

Η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ορθοπαιδικές παθήσεις του γόνατος. Με την κατάλληλη προετοιμασία, την επέμβαση και την ανάρρωση, οι ασθενείς μπορούν να ανακτήσουν και πάλι την κινητικότητά τους και να απολαύσουν μια ζωή χωρίς πόνο και περιορισμούς.