πλεονεκτήματα αρθροσκόπησης ώμου

Πλεονεκτήματα Αρθροσκόπησης Ώμου

Όποιος έχει βιώσει ποτέ πόνο στον ώμο μπορεί να επιβεβαιώσει πόσο επηρεάζει την καθημερινότητά του. Η δουλειά, η άθληση αλλά ακόμα και απλές κινήσεις της καθημερινότητας όπως το χτένισμα των μαλλιών επηρεάζονται. Το 70% των ανθρώπων θα αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους τον πόνο στον ώμο, ανεξερτήτου φύλου ή ηλικίας. 

 

Στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, η παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική ήταν η κύρια χειρουργική επιλογή για την οριστική αντιμετώπιση του πόνου στον ώμο. Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση γίνεται μέσω μιας μεγάλης τομής, τραυματίζει τα μαλακά μόρια και τους μυς και χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα αποκατάστασης. Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί τη πιο σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και μπορεί να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα χωρίς τομές.

 

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του ώμου. Μέσω μιας οπής 5 χιλιοστών, εισάγεται στον ώμο μία κάμερα – το αρθροσκόπιο –  έτσι ώστε να μπορεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός να εξετάσει προσεκτικά την άρθρωση. Σε περίπτωση που εντοπίσει κάποια βλάβη, εισάγει μέσα από 2 οπές 5 χιλιοστών τα κατάλληλα χειρουργικά εργαλεία και επιδιορθώνει την βλάβη. 

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου;

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα βασικά πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου.

 

Μικρή τομή

Η τυπική τομή που απαιτείται για την αρθροσκόπηση ώμου είναι περίπου 5 χιλιοστά και μπορεί να χρειαστούν έως τρεις τομές. Οι τομές γίνονται συνήθως στο μπροστινό και πίσω μέρος της άρθρωσης του ώμου. Μεταγχειρητικά δεν υπάρχουν ράμματα. 

 

Διάγνωση και αντιμετώπιση πολλών παθήσεων του ώμου

Οι παθήσεις που μπορεί να θεραπευτούν με την αρθροσκόπηση ώμου μπορεί να είναι:

Στα χέρια ενός εξειδικευμένου ορθοπαιδικού η αρθροσκόπηση ώμου μπορεί να θεραπεύσει την πλειονότητα των παθήσεων του ώμου.

 

Ταχεία Ανάρρωση

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της αρθροσκόπησης ώμου είναι η άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής μεταφέρεται στην αίθουσα ανάνηψης και αργότερα την ίδια ημέρα γυρνάει στο σπίτι του. Με το πέρας του χειρουργείου ο ασθενής φέρει μία ανάρτηση και ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πλάνο φυσικοθεραπειών από τον φυσικοθεραπευτή της ομάδας μας. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν πλήρως στον αθλητισμό σε λίγους μήνες και η φυσικοθεραπεία βοηθάει στην ανάκτηση της κίνηση και της δύναμη στον ώμο. 

 

Ελάχιστα επεμβατική τεχνική

Η αρθροσκόπηση ώμου έχει όλα τα παραδοσιακά οφέλη που προέρχονται από την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, όπως:

  • Μικρότερη βλάβη των ιστών 
  • Μειωμένος πόνος 
  • Μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης 
  • Λιγότερη απώλεια αίματος 
  • Ταχύτερος χρόνος αποθεραπείας

Ο κίνδυνος επιπλοκών και μετεγχειρητικών λοιμώξεων είναι πολύ χαμηλός. 

 

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αρθροσκόπηση ώμου κλείστε το ραντεβού σας με τον ορθοπαιδικό ώμου Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ώμου.