taymatismoi kalokairioy

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί του καλοκαιριού

Την περίοδο του καλοκαιριού, όλοι ανεξαρτήτου ηλικίας, θέλουμε το ίδιο πράγμα: Να πάμε στην παραλία. Γιατί, στην παραλία σου δίνετε η δυνατότητα να ηρεμήσεις με όποιον τρόπο επιθυμείς. Για αρκετούς όμως, κρύβονται τραυματισμοί εκεί που δεν το περιμένουν. Ο χειρουργός ορθοπαιδικός Ανδρέας Λεωνίδου μας ενημερώνει για τους πιο συχνούς τραυματισμούς που συμβαίνουν το καλοκαίρι καθώς και πως μπορούμε να προστατευθούμε από αυτούς.

 

Κολύμπι

Το κολύμπι είναι μια έννοια την οποία έχουμε υπεραπλουστεύσει και δεν του δίνουμε την ανάλογη προσοχή που πρέπει. Το κολύμπι θεωρητικά είναι το πιο ξεκούραστο, για το σώμα, άθλημα καθώς οι αρθρώσεις και οι τένοντες δέχονται λιγότερα φορτία λόγω της άνωσης. Ο λανθασμένος τρόπος κολύμβησης είναι αυτός που μπορεί να μας τραυματίσει. Κυρίως στους τύπους κολύμβησης ‘Πρόσθιο’ και ‘Πεταλούδα’. Οι συνεχόμενες λανθασμένες κινήσεις και οι υψηλές – γρήγορες επαναλήψεις  μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ή τενοντίτιδα του ώμου. Πιθανός τραυματισμός μπορεί να υπάρξει και στο γόνατο ειδικά κατά την πρόσθια κολύμβηση, με τον έσω πλάγιο σύνδεσμο να καταπονείται.

 

Ρακέτες

Μια από τις πιο αγαπημένες ενασχολήσεις του Έλληνα στη παραλία. Κάθε καλοκαίρι δεν θα υπάρξει παραλία στην οποία δεν θα υπάρχει τουλάχιστον μια δυάδα να ανταλλάσσει το μπαλάκι με τις ξυλορακέτες. Πολλοί όμως όντας πρωτάρηδες, είναι λίγο απρόσεκτοι με τον τρόπο που κρατάνε την ρακέτα τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα του αγκώνα ή και του καρπού.

 

Κανό

Ποιος δεν λατρεύει μια χαλαρωτική βόλτα με το κανό. Ένας τρόπος χαλάρωσης, αλλά και άθλησης. Είναι μια άσκηση επίπονη για το άνω μέρος του σώματος αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Συχνές είναι οι ρήξεις συνδέσμων και οι τενοντίτιδες στον ώμο, τον αγκώνα αλλά και καρπό. Μυϊκοί πόνοι εμφανίζονται και στη πλάτη, λόγο του τρόπου καθίσματος στο κανό. Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιους τραυματισμούς είναι οι διατάσεις. Μετά τη βόλτα πρέπει να αφιερώσουμε κάποιο χρόνο σε διατάσεις, κυρίως της πλάτης. Επίσης λίγο κολύμπι θα βοηθήσει εξίσου αποκαθιστώντας την κινητικότητα και στο υπόλοιπο σώμα.

 

Σέρφινγκ

Είναι ένα άθλημα το οποίο αρχίζει να διαδίδετε όλο και περισσότερο στη χώρα μας. Οι πιο συχνοί τραυματισμοί στο σερφινγκ, είναι κατάγματα και θλάσεις. Αυτό συμβαίνει διότι το άθλημα αυτό περιλαμβάνει απότομες κινήσεις και χρειάζεται και διαρκή συντονισμό του σώματος.

 

Σαγιονάρες – Ξαπλώστρα 

Αυτή η κατηγορία τραυματισμού απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, αθλητικούς και μη.

Οι σαγιονάρα είναι το υπόδημα το οποίο το καλοκαίρι θα φορεθεί πάρα πολλές φορές και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Λόγο των υψηλών θερμοκρασιών είναι πολύ πιο άνετο το πόδι μας να είναι ελεύθερο, χωρίς τον περιορισμό ενός παπουτσιού. Όσο ευχάριστη, όμως, είναι η αίσθηση που μας προσδίδει, άλλο τόσο μας βλάπτει. Η σαγιονάρα δεν έχει σχεδιαστεί με τον ίδιο τρόπο του παπουτσιού. Επομένως δεν προσφέρει και την ανάλογη υποστήριξη που χρειάζεται το πόδι μας και κατ’ επέκταση το σώμα μας. Αυτό μπορεί να επιφέρει πόνο σε σημεία όπως γόνατα και μέση. Η χρήση της σαγιονάρας δεν προορίζετε για πολύωρο περπάτημα.

Ένα ακόμα μέσο χαλάρωσης που μπορεί να αποφέρει απρόσμενα προβλήματα, είναι οι πολλές ώρες στην ξαπλώστρα. Μπορεί να θεωρείται ένα σημείο στο οποίο μπορούμε να καθόμαστε με τις ώρες. Εάν, όμως, δεν αλλάζουμε συχνά την στάση που καθόμαστε μπορεί να προκληθούν μυϊκές θλάσεις ειδικά σε άτομα με προυπάρχουσες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης όπως σκολίωση ή κύφωση.

 

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος την οποία, οι περισσότεροι αναμένουν με ανυπομονησία. Πρέπει να φροντίσουμε να μην την σπαταλήσουμε με τραυματισμούς. Σε περίπτωση, που  υποστείτε κάποιο τραυματισμό ή αισθανθείτε πόνο, επικοινωνήστε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Ανδρέα Λεωνίδου για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.