Τενοντίτιδα Ώμου: Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Η τενοντίτιδα ώμου είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες πόνου και δυσκαμψίας του ώμου. Πρόκειται για πάθηση η οποία προκαλεί φλεγμονή των τενόντων στην περιοχή της άρθρωσης του ώμου.

 

Τι προκαλεί την τενοντίτιδα ώμου;

Η τενοντίτιδα ώμου είναι συνήθως αποτέλεσμα αθλητικών τραυματισμών και διαρκούς καταπόνησης του ώμου. Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες παίκτες του μπέιζμπολ, οι κολυμβητές, οι παίκτες του τένις είναι αρκετά επιρρεπείς στην πάθηση. Η μη σωστή τεχνική σε οποιοδήποτε άθλημα είναι μια από τις πρωταρχικές αιτίες υπερφόρτωσης των τενόντων, γεγονός που οδηγεί στην τενοντίτιδα του ώμου. Άλλα αίτια μπορεί να είναι επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένη χρήση του χεριού πάνω από το ύψος του κεφαλιού, ή που απαιτούν επαναλαμβανόμενη άρση βάρους αλλά και η μη φυσιολογική ανατομία του ώμου.

 

Πώς μπορεί να προληφθεί η τενοντίτιδα ώμου;

Επειδή οι περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας στον ώμο προκαλούνται από υπερβολική καταπόνηση, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Είναι σημαντικό να αποφύγετε ή να τροποποιήσετε τις δραστηριότητες που προκαλούν το πρόβλημα. Η λάθος στάση του σώματος και η κακή τεχνική στον αθλητισμό ή στην εργασία, πρέπει να διορθωθούν.

  • Ξεκινήστε με καλή προθέρμανση και αυξήστε σταδιακά το επίπεδο δραστηριότητάς σας
  • Χρησιμοποιήστε περιορισμένη δύναμη και λιγότερες επαναλήψεις
  • Σταματήστε εάν εμφανιστεί ασυνήθιστος πόνος
  • Διορθώστε την τεχνική σας

 

Θεραπεία τενοντίτιδας ώμου

Η αρχική θεραπεία της τενοντίτιδας ώμου είναι συντηρητική και περιλαμβάνει:

  • Ξεκούραση είναι σημαντικό να αποφεύγονται τυχόν δραστηριότητες που αυξάνουν τον πόνο. Αν και η ανάπαυση είναι σημαντική, η πλήρης αδράνεια μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία
  • Παγοθεραπεία, 20 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα θα ανακουφίσει τον πόνο και το πρήξιμο
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου.
  • Φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση, θα μπορούσε να περιλαμβάνει διατάσεις και ασκήσεις για την αποκατάσταση του εύρους κίνησης.
  • Ένεση κορτιζόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της φλεγμονής και του πόνου
  • Θεραπεία αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων από αιμοπετάλια (PRP)

 

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης. Συγκεκριμένα η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί την καλύτερη λύση με οριστικά και άριστα αποτελέσματα.

Η υποτίμηση του προβλήματος και η ανεπαρκής αντιμετώπιση, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια δυσκαμψία του ώμου ή και σε ρήξη των τενόντων του ώμου. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό Ανδρέα Λεωνίδου για μια εξατομικευμένη διάγνωση, προτείνοντας σας ένα συγκεκριμένο πλάνο θεραπείας, βάσει του σταδίου πάθησης και των συμπτωμάτων σας.