Οι πιο κοινοί τραυματισμοί χεριού και καρπού κατά τον αθλητισμό

Ο αθλητισμός εμπλουτίζει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους και παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, ο αθλητισμός έχει επίσης την πιθανότητα τραυματισμού. Οι συνήθεις τραυματισμοί των χεριών και του καρπού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μυϊκές καταπονήσεις,  ρήξεις συνδέσμων, διαστρέμματα και τενοντίτιδα.

 

Τραυματισμοί χεριού και καρπού στον αθλητισμό

Οι τραυματισμοί χεριού και καρπού ενός αθλητή χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: οξείς τραυματισμοί και χρόνιοι. Τραυματικές κακώσεις συμβαίνουν συχνά σε αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα υψηλής έντασης και πιθανότητες πρόσκρουσης. Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ και τένις. Οι πιο συνήθεις οξείς τραυματισμοί είναι:

  • Εξαρθρήματα
  • Μυϊκές καταπονήσεις
  • Διαστρέμματα
  • Φλεγμονή τενόντων
  • Ρήξη τενόντων
  • Κατάγματα στα δάκτυλα

Οι χρόνιοι τραυματισμοί, συμβαίνουν συνήθως από χρόνια καταπόνηση, για παράδειγμα όταν ένας αθλητής επαναλαμβάνει μια συγκεκριμένη κίνηση, κάτι που συμβαίνει συχνά σε αθλήματα όπως το το τένις ή το γκολφ. Οι συνήθεις χρόνιοι τραυματισμοί περιλαμβάνουν:

 

Πότε ο τραυματισμός στο χέρι ή στον καρπό είναι σοβαρός;

Θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίζετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Έντονο οίδημα συνοδευόμενο από πόνο
  • Μούδιασμα
  • Ένας θόρυβος τριψίματος ή μετατόπισης κατά την κίνηση του δακτύλου, του χεριού ή του καρπού σας
  • Οποιαδήποτε παραμόρφωση στα δάκτυλα

 

Πως αντιμετωπίζεται ο τραυματισμός στο χέρι ή στον καρπό;

Για μικροτραυματισμούς στο χέρι ή στον καρπό, οι θεραπείες στο σπίτι περιλαμβάνουν ανάπαυση, παγοθεραπεία, συμπίεση και ανύψωση του προσβεβλημένου άκρου και βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο, το πρήξιμο και τη δυσκαμψία. Τα μη στεροειδή φάρμακα αντιφλεγμονώδη βοηθούν επίσης στην ύφεση της φλεγμονής και του πόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να δέσει τα δάκτυλα μεταξύ τους ή να φορέσει για κάποιο χρονικό διάστημα ένα προστατευτικό νάρθηκα ακινητοποίησης καρπού / δακτύλων. Η φυσιοθεραπεία βοηθάει στην ταχύτερη αποκατάσταση και επάνοδο στο άθλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει έγχυση βιολογικών παραγόντων (PRP).

 

Σε εμμένοντες χρόνιους τραυματισμούς ή σε ορισμένους οξείς όπως εξαρθρήματα ή παρεκτοπισμένα κατάγματα συστήνεται χειρουργική θεραπεία με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Ανδρέας Λεωνίδου και η ομάδα του.

 

Η κατανόηση των πιο συνηθισμένων τραυματισμών στο χέρι και στον καρπό μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς ενώ αθλείστε. Εάν αντιμετωπίζετε τραυματισμό στο χέρι ή στον καρπό, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πρόληψη τραυματισμών ή να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.