Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Ώμου

Τι είναι η καινοτόμος ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου χωρίς στυλεό

Η αρθροπλαστική ώμου είναι η αντικατάσταση των επιφανειών των οστών της άρθρωσης που έρχονται σε επαφή και συνήθως είναι φθαρμένες. Οι επιφάνειες αντικαθίστανται με τεχνητά εμφυτεύματα, τις προθέσεις. Τα υλικά που τοποθετούνται είναι είτε από μέταλλο , είτε από κεραμικό και είναι απολύτως συμβατά με το ανθρώπινο σώμα. Το είδος της αρθροπλαστικής καθορίζεται από  το εύρος της βλάβης στην άρθρωση και την κατάσταση των υπερκείμενων μυών. Η αρθροπλαστική ώμου συνήθως πραγματοποιείται για την ανακούφιση από τον πόνο και την ανάκτηση του εύρους κίνησης και αφού η συντηρητική αγωγή έχει αποτύχει. Αν οι μύες που περιβάλλουν την άρθρωση λειτουργούν τότε συνιστάται ανατομική ολική αρθροπλαστική, όπου οι αρθρώσεις αντικαθίστανται με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν το χειρουργείο. Αν οι μύες που περιβάλλουν τον ώμο έχουν φθαρεί  συνιστάται ανάστροφη ολική αρθροπλαστική όπου η κεφαλή και το κοίλο τμήμα τοποθετούνται αντίστροφα από το φυσιολογικό. Η παραλλαγή αυτή επιτρέπει στην άρθρωση του ώμου να λειτουργεί φυσιολογικά και χωρίς τους υπερκείμενους μύες.

 

Οι πιο συχνές παθήσεις του ώμου που αντιμετωπίζονται με αρθροπλαστική είναι:

 • Οστεοαρθρίτιδα – καταστροφή των αρθρικών επιφανειών
 • Μετατραυματική Αρθρίτιδα, δηλαδή αρθρίτιδα σαν αποτέλεσμα ενός τραυματισμού του ώμου
 • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες
 • Κατάγματα στα οποία η αρθρική επιφάνεια έχει καταστραφεί
 • Μαζικές μη επισκευάσιμες ρήξεις του στροφικού πετάλου

 

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

 • Πόνος στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα καθώς και μέχρι το λαιμό (αυχένα) και την πλάτη.
 • Νυχτερινός πόνος που ξυπνάει τον ασθενή, ειδικά αν κοιμάται πάνω στον πάσχοντα ώμο
 • Έντονος και διαρκής πόνος ακόμα και όταν ο ώμος δεν κινείται
 • Αδυναμία του άνω άκρου
 • Ο ασθενής δεν μπορεί εύκολα να σηκώσει το χέρι του πλήρως (δυσκαμψία)

 

Ο κ. Λεωνίδου εξειδικεύτηκε στην αρθροπλαστική ώμου σε μία από τις μεγαλύτερες κλινικές του κόσμου, την Κλινική Ώμου του Reading. Σε αυτήν την κλινική εφευρέθηκαν η αρθροπλαστική επιφανείας Copeland και η ανάστροφη αρθροπλαστική χωρίς στυλεό. Ο Ιατρός έχει μεγάλη εμπειρία στην αρθροπλαστική ώμου με ασθενείς από όλον κόσμο. Στην Ελλάδα ο κ. Λεωνίδου εφαρμόζει για πρώτη φορά την ελάχιστα επεμβατική αναστροφή αρθροπλαστική ώμου χωρίς στυλέο και χωρίς τσιμέντο με το σύστημα Verso. Η τομή βρίσκεται στην έξω επιφάνεια του ώμου και είναι μικρότερη των 10 εκατοστών.

 

Πλεονεκτήματα Ελάχιστα Επεμβατικής Ανάστροφης Αρθροπλαστικής Ώμου

 • Μικρότερες τομές – άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Μικρότερος τραυματισμός των υποκείμενων ιστών
 • Σεβασμός του οστού – αφαιρούνται μόνο οι φθαρμένες επιφάνειες
 • Αναίμακτη Επέμβαση – δεν χρειάζεται μετάγγιση
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 • Ταχύτερη ανάρρωση
 • Λιγότερες διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο

Στον προεγχειρητικό έλεγχο ο  ασθενής θα ενημερωθεί για την προτεινόμενη χειρουργική θεραπεία με αρθροπλαστική. Η αναισθησιολόγος θα εξετάσει τον ασθενή, θα λάβει αναλυτικό  ιστορικό και θα οργανώσει τον απαραίτητο έλεγχο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει απλές αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση. Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου. Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος κ. Κούτρα χορηγεί περιοχική αναισθησία που εγγυάται την απουσία μετεγχειρητικού πόνου και την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς. Επί ενδείξεων, η ομάδα του κ. Λεωνίδου εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την αρθροπλαστική ώμου χωρίς γενική αναισθησία και χωρίς μέθη. Ο ασθενής λαμβάνει μόνο περιοχική αναισθησία και παραμένει ξύπνιος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα επιστρέψει στο θάλαμο. Ενθαρρύνεται την άμεση κινητοποίηση. Ο ασθενής δεν φέρει ουροκαθετήρα ή παροχετεύσεις. Το χειρουργείο είναι αναίμακτο και ελάχιστα επεμβατικό και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται κάποια μετεγχειρητική μετάγγιση.  Ο ασθενής θα φέρει μια ανάρτηση για λίγες ημέρες και  εξέρχεται από το νοσοκομείο σε λιγότερο από 24 ώρες μετά το χειρουργείο (fast track protocol). Πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Λεωνίδου τα ευρήματα του χειρουργείου και θα λάβει το σχετικό φυλλάδιο με τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Ο ασθενής θα παρακολουθηθεί από φυσιοθεραπευτή της ομάδας, εφαρμόζοντας ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης. Οι περισσότερες κινήσεις του ώμου επιτρέπονται από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση και απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό με μεγάλη όγκο περιστατικών. Στα σωστά χέρια έχει άριστα αποτελέσματα τόσο στην εξάλειψη του πόνου όσο και στην λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς. Είναι μία ασφαλής τεχνική με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

Η ανακούφιση από τον οξύ πόνο είναι άμεση και η κίνηση του ώμου αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται βαθμιαία. Μέσα σε λίγες ημέρες από την αρθροπλαστική ο ασθενής μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί κάνοντας τις βασικές κινήσεις της καθημερινότητάς του.

Η σωστή τοποθέτηση των υλικών της αρθροπλαστικής είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το χρόνο ζωής της. Στα χέρια του εξειδικευμένου χειρουργού ώμου κ. Λεωνίδου η διάρκεια ζωής της αρθροπλαστικής ώμου φθάνει στους περισσότερους ασθενείς τα 15 – 20 έτη.