ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ;

Η τενοντίτιδα ώμου  ή τενοντοπάθεια υπερακανθίου είναι μία πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή των τενόντων και επακόλουθο πόνο στην περιοχή του ώμου.

Στον ώμο, ο τένοντας του υπερακανθίου και της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βραχιονίου εμφανίζουν πιο συχνά τενοντίτιδα με επακόλουθο πόνο και δυσκαμψία.

 

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ;

Τα πιο συχνά αίτια είναι τα εξής:

 • Συχνή και διαρκής καταπόνηση του ώμου
 • Έντονη και επαναλαμβανόμενη αθλητική δραστηριότητα
 • Κακή τεχνική στη διάρκεια του αθλήματος
 • Ανατομικοί λόγοι. Ο υπερακάνθιος τένοντας περνάει κάτω από ένα οστό – το ακρώμιο. Αν το ακρώμιο προεξέχει πολύ τότε ο τένοντας του υπερακανθίου διαρκώς τρίβεται κάτω από αυτό και ως εκ τούτου γίνεται πιο επιρρεπής στην ανάπτυξη τενοντίτιδας.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑΣ ΩΜΟΥ

Τα πιο συχνά συμπτώματα  είναι:

 • Πόνος στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα καθώς και μέχρι το λαιμό (αυχένα) και την πλάτη. Ο πόνος στον ώμο εμφανίζεται συνήθως βαθμιαία και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
 • Νυχτερινός πόνος που ξυπνάει τον ασθενή, ειδικά αν κοιμάται πάνω στον πάσχοντα ώμο
 • Έντονος και διαρκής πόνος ακόμα και όταν ο ώμος δεν κινείται
 • Αδυναμία του άνω άκρου
 • Ο ασθενής δεν μπορεί εύκολα να σηκώσει το χέρι του πλήρως (δυσκαμψία)

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο ασθενής με τενοντίτιδα ώμου χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ώμου. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Θα χρειαστεί η λήψη μίας ακτινογραφίας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο πόνος και η δυσκαμψία δεν οφείλονται σε οστεοαρθρίτιδα του ώμου ή σε άλλες παθήσεις (όπως ασβεστοποιός τενοντίτιδα). Ο κ. Λεωνίδου θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα της περιοχής για να εξετάσει την ακεραιότητα του τένοντα και την πιθανή παρουσία υγρού ή / και ασβεστώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιατρός θα σας παραπέμψει για μαγνητική τομογραφία του ώμου.

 

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑΣ ΩΜΟΥ

Η αρχική θεραπεία της τενοντίτιδας ώμου είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:

 • Ξεκούραση, τροποποίηση δραστηριοτήτων
 • Παγοθεραπεία
 • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι. Οι ασκήσεις αποσκοπούν στην ελάττωση του πόνου και στην ανάκτηση του εύρους κίνησης.
 • Ένεση κορτιζόνης μόνη ή σε συνδυασμό με αυτόλογους επουλωτικούς παράγοντες (βιολογικές θεραπείες).

Η συντηρητική θεραπεία έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας και το 70% των ασθενών αναρρώνουν πλήρως.

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε η αρθροσκόπηση ώμου προσφέρει οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.  Η αρθροσκόπηση ώμου περιλαμβάνει 3 τομές μήκους 4 χιλιοστών. Μέσω αυτών των τομών εισάγεται στον ώμο μία κάμερα με ψυχρό φωτισμό και διάφορα εργαλεία. Ο κ. Λεωνίδου θα καθαρίσει τους φλεγμαίνοντες ιστούς πάνω από τον τένοντα και θα αφαιρέσει οποιοδήποτε περιττό κομμάτι οστού που πιέζει τον τένοντα (ακρωμιοπλαστική). Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου θα επιδιορθώσει και οποιαδήποτε άλλη βλάβη μπορεί να υπάρχει στον ώμο (όπως ρήξη τένοντα). Η αναισθησία είναι μόνο περιοχική – τοπική και ο ασθενής παραμένει ξύπνιος – αν το επιθυμεί – κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η τεχνική της αρθροσκόπησης ώμου χωρίς γενική αναισθησία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα του κ. Λεωνίδου. Δεν χρειάζεται νοσηλεία και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ

 

ΠΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ;

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του ώμου είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Μετά την επέμβαση ο ασθενής φοράει μία ανάρτηση για λίγες ημέρες και εντός μίας εβδομάδας μπορεί να ανακτήσει σε σημαντικό βαθμό τις καθημερινές δραστηριότητές του.  Το ποσοστό επιτυχίας είναι πάνω από 90 – 95%.

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την περιπλοκότητα της κατάστασης του ασθενή και τα ειδικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Το κόστος της επέμβασης περιλαμβάνει το αρθροσκοπικό υλικό, τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας. Υπάρχει και συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου του ασθενούς (ΕΟΠΥΥ). Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου τους. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν πάσχετε και εσείς τενοντίτιδα ώμου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό από τη θέση Διευθυντού σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ώμου.