Οι πιο συχνοί τραυματισμοί στο τρέξιμο
Με όλα τα γυμναστήρια κλειστά, το τρέξιμο έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για τη βελτίωση και τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης αλλά και για να παραμείνετε σε φόρμα. Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο τόσων ανθρώπων στην Ελλάδα να τρέχουν στους δρόμους και σε άλλους δημόσιους χώρους. Αν και το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε δραστήριοι, οι περισσότεροι δρομείς έρχονται αντιμέτωποι σε κάποιο σημείο με ένα τραυματισμό. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Ανδρέας Λεωνίδου μας παραθέτει τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο τρέξιμο και ενημερώνει πως μπορούμε να τους αποφύγουμε.
1. Γόνατο του δρομέα ή σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου
Το γόνατο του δρομέα ή αλλιώς το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου, είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται στον πόνο της επιγονατίδας ή και γύρω από το γόνατο. Είναι ένας κοινός τραυματισμός που δημιουργείται κατά την υπερβολική χρήση. Χαρακτηριστικά υπάρχει πόνος στο ανεβοκατέβασμα σκάλας, στο βαθύ κάθισμα και στο γονάτισμα. Το σύνδρομο μπορεί να διαγνωστεί με κλινική εξέταση από τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συστήσει μια ακτινογραφία για να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις. Συστήνεται η παγοθεραπεία, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και η ενδυνάμωση του γόνατος.
2. Σύνδρομο λαγκνοκνημιαίας ταινίας
Η λαγονοκνημιαία ταινία ξεκινάει από το ισχίο και καταλήγει στο γόνατο. Βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού. Το σύνδρομο ερεθισμού της λαγονοκνημιαίας ταινίας εκδηλώνεται με πόνο στην εξωτερική επιφάνεια του γόνατος και εμφανίζεται συχνότερα σε δρομείς που δεν κάνουν καλές διατάσεις πριν το τρέξιμο, που δεν ξεκουράζονται επαρκώς και που φορούν φθαρμένα υποδήματα. Η θεραπεία είναι πρωτίστως συντηρητική με ξεκούραση, παγοθεραπεία, διατάσεις, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και επί εμμένοντων συμπτωμάτων ενεσοθεραπεία με βιολογικούς παράγοντες (PRP).
3. Τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα
Η τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα αναφέρεται στην φλεγμονή του τένοντα στο οπίσθιο τμήμα του ποδιού, πίσω και πάνω από την πτέρνα. Μπορεί να εμφανιστεί όταν αυξάνονται τα χιλιόμετρα και η ένταση της προπόνησης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι δυσκολία στην κίνηση και απώλεια στη δύναμη της συγκεκριμένης περιοχής, έντονος πόνος και επίσης ευαισθησία, ερυθρότητα, θερμότητα και οίδημα στην περιοχή που είναι ενδεικτικά φλεγμονής. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη του τένοντα ή και σε χρόνιο πόνο. Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική και περιλαμβάνει φυσιοθεραπεία με ασκήσεις διάτασης, νάρθηκες ακινητοποίησης που εφαρμόζονται τις νυχτερινές ώρες, παγοθεραπεία και ορθωτικούς πάτους. Σε περιπτώσεις που ο πόνος εμμένει ίσως χρειαστεί περαιτέρω θεραπεύεις με ενέσιμους βιολογικούς παραγόντες (PRP).
4. Περιοστίτιδα κνήμης
Η περιοστίτιδα κνήμης αναφέρεται στον πόνο που εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος του ποδιού, δηλαδή στο “καλάμι”. Συμβαίνει όταν αυξάνεται η ένταση του τρεξίματος ξαφνικά, όταν τρέχετε σε σκληρές επιφάνειες και όταν φοράτε ακατάλληλα παπούτσια. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση από τον γιατρό, αλλά μερικές φορές ίσως χρειαστεί ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις όπως κάταγμα κοπώσεως της κνήμης. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ξεκούραση, παγοθεραπεία, διατάσεις των μυών της περιοχής και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
5. Θλάση των οπισθίων μηριαίων
Η θλάση των οπίσθιων μηριαίων μυών είναι ένας αρκετά συχνός τραυματισμός, ο οποίος ταλαιπωρεί κυρίως αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα ταχυδύναμης, όπως τα σπριντ στο τρέξιμο. Όταν οι οπίσθιοι μυς του μηριαίου είναι σφικτοί, μη ελαστικοί, αδύναμοι και κουρασμένοι είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμό. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ανάπαυση, παγοθεραπεία και διατάσεις των μυών της περιοχής.
6. Πελματιαία απονευρωσίτιδα
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στην περιοχή της πτέρνας. Η πελματιαία απονεύρωση είναι σχεδιασμένη ώστε να απορροφά τους κραδασμούς, άρα αυξάνοντας πολύ γρήγορα την ένταση του τρεξίματος, η λανθασμένη τεχνική στο τρέξιμο και τα λανθασμένα υποδήματα μπορεί να οδηγήσουν στην πάθηση. Η αντιμετώπιση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί υπομονή και επιμονή, περιλαμβάνει ανάπαυση, παγοθεραπεία, ορθωτικούς πάτους και διατάσεις. Σε περιπτώσεις που ο πόνος εμμένει ίσως χρειαστεί περαιτέρω θεραπεύεις με ενέσιμους βιολογικούς παραγόντες (PRP).
7. Διάστρεμμα αστραγάλου
Το διάστρεμμα αστραγάλου συμβαίνει όταν προσγειώνεστε στο εξωτερικό μέρος του ποδιού και «γυρνάει» ο αστράγαλός σας. Βασικό σύμπτωμα του διαστρέμματος είναι ο πόνος και η εμφάνιση οιδήματος στην περιοχή. Η εξέταση από ορθοπαιδικό είναι απαραίτητη για στον προσδιορισμό της βαρύτητας της κάκωσης και αποκλεισμό κάποιου κατάγματος. Η θεραπεία περιλαμβάνει παγοθεραπεία, ανύψωση του ποδιού, ανάπαυση και επίδεση με κατάλληλο κηδεμόνα ή ελαστικό επίδεσμο.
Οι περισσότεροι δρομείς αντιμετωπίζουν κάποιον τραυματισμό και τραυματισμοί μπορεί να συμβούν στον οποιονδήποτε, αλλά μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο με τη σωστή πρόληψη. Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε είδος πόνου ή δυσφορίας κατά το τρέξιμο, επικοινωνήστε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Ανδρέα Λεωνίδου για μια σωστή διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία.