Λεωνίδου Χαρακτηριστική Άρθρου

Ρήξη τένοντα ώμου: Αντιμετώπιση

Το στροφικό πέταλο είναι μια ομάδα τεσσάρων μυών και τενόντων (υπερκάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος, ελάσσων στρογγύλος) που συμβάλλουν στη σταθεροποίηση και την ομαλή κίνηση του ώμου. Η ρήξη του τένοντα του ώμου μπορεί να προκληθεί είτε από έναν οξύ τραυματισμό είτε από πολλούς μικροτραυματισμούς στο πέρασμα των χρόνων. Οι περισσότερες ρήξεις του στροφικού πετάλου είναι προοδευτικές, ξεκινώντας ως τενοντίτιδα ή φλεγμονή του τένοντα που τελικά οδηγεί σε ρήξη. Ο πιο συχνά επηρεαζόμενος τένοντας είναι αυτός του υπερακανθίου. Η ρήξη μπορεί να είναι ολικού πάχους (πλήρης) ή μερικού πάχους.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης του τένοντα του ώμου;

Πρώτο στάδιο της διάγνωσης είναι η κλινική εξέταση. Ο ορθοπαιδικός θα σας ζητήσει να κάνετε μια σειρά από κινήσεις προκειμένου να αξιολογήσει την έκταση και τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Ο κ. Λεωνίδου θα πραγματοποιήσει ένα υπερηχογράφημα για να εξετάσει την ακεραιότητα του τένοντα και την πιθανή παρουσία υγρού ή / και ασβεστώσεων. Ακόμη προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις, χρειάζεται η λήψη μιας ακτινογραφίας. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η μαγνητική τομογραφία. 

Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός ώμου θα κρίνει ποια είναι είναι κατάλληλη θεραπεία για εσάς. 

 

Επιλογές θεραπείας για τη Ρήξη Τένοντα του Ώμου

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και την έκταση της ρήξης, καθώς και από τις δραστηριότητες (εργασία και αθλητισμός) του ασθενή. Οι τραυματικές ρήξεις του στροφικού πετάλου συνήθως απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση ώστε να γίνει συρραφή του τένοντα. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις συστήνεται η συντηρητική θεραπεία. 

 

Η συντηρητική θεραπεία προτείνεται αρχικά όταν:

  • η ρήξη είναι μερικού πάχους
  • η ρήξη είναι χρόνια – εκφυλιστική

 

Η χειρουργική θεραπεία προτείνεται όταν:

  • αποτύχει η συντηρητική θεραπεία
  • υπάρχει οξύς τραυματισμός
  • η έκταση της ρήξης είναι μεγάλη
  • η εργασία είναι χειρωνακτική
  • τα επίπεδα αθλητικής δραστηριότητας του ασθενούς είναι υψηλά

 

Συντηρητική αντιμετώπιση της ρήξης τένοντα του ώμου

Η συντηρητική θεραπεία της ρήξης τένοντα του ώμου περιλαμβάνει:

  • Ξεκούραση
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων 
  • Παγοθεραπεία 
  • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων 
  • Φυσικοθεραπεία 
  • Ενδυνάμωση του ώμου με ασκήσεις που αποσκοπούν στην ελάττωση του πόνου και στην ανάκτηση του εύρους κίνησης
  • Βιολογικές θεραπείες, χρήση αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων από αιμοπετάλια (PRP)

 

Χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης τένοντα του ώμου

Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ρήξης του τένοντα του ώμου γίνεται με αρθροσκόπηση ώμου. Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική αυτή επιτυγχάνεται με τη διενέργεια μικρών τομών, τη χρήση ειδικής κάμερας και ειδικών εργαλείων, και επιτρέπει στον ορθοπαιδικό χειρουργό να εντοπίσει το σημείο της ρήξης και να επιδιορθώσει τη βλάβη. Δεν χρειάζεται νοσηλεία και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από το μέγεθος και την βαρύτητα της ρήξης που επισκευάστηκε. Μετεγχειρητικά ακολουθείται ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης από τον φυσικοθεραπευτή της ομάδας μας.

 

Εάν ο πόνος στον ώμο διαταράσσει τον ύπνο ή τις καθημερινές σας δραστηριότητες, επισκεφθείτε τον ορθοπαιδικό ώμου Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό από τη θέση του Διευθυντή σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ώμου.