Ρήξη Μηνίσκου: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;
Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από τρία οστά: την κνήμη, το μηριαίο και την επιγονατίδα. Μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης βρίσκονται οι μηνίσκοι (έσω και έξω). Οι μηνίσκοι έχουν σχήμα ημισελήνου ή αλλιώς μοιάζουν με το γράμμα “C” και δρουν ως «αμορτισέρ», συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία του γόνατος εξομαλύνοντας τους κραδασμούς και κατανέμοντας καλύτερα τα φορτία.
Ποια είναι η λειτουργία του μηνίσκου;
Το σχήμα και το μέγεθος του μηνίσκου του επιτρέπουν να εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες. Ο μηνίσκος λειτουργεί ως μαξιλάρι για να εμποδίζει τα οστά της άρθρωσης του γόνατος να τρίβονται μεταξύ τους. Επίσης, μεταδίδει το φορτίο του βάρους του σώματος ομοιόμορφα στην άρθρωση του γόνατος. Αυτός ο επιμερισμός του φορτίου βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών στο γόνατο και είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη λειτουργία και την υγεία του γόνατος.
Ένας τραυματισμός στον μηνίσκο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του γόνατος να λειτουργεί κανονικά. Ο πιο συνηθισμένος τύπος τραυματισμού μηνίσκου είναι η ρήξη μηνίσκου.
Τι προκαλεί τη ρήξη μηνίσκου;
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ρήξεων μηνίσκου. Η τραυματική ρήξη μηνίσκου συμβαίνει συχνά όταν ένας αθλητής περιστρέφει το γόνατο ενώ το πόδι είναι σταθερό στο έδαφος. Η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου προκαλείται από φθορά με την πάροδο του χρόνου και συνήθως επηρεάζει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Ποια είναι τα συμπτώματα κατά τη ρήξη μηνίσκου;
Κατά τον τραυματισμό ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί έναν χαρακτηριστικό ήχο «κλικ». Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- πόνος στο γόνατό, μπορεί να είναι ήπιος, σοβαρός ή να έρχεται και να φεύγει
- οίδημα και πρήξιμο, συμβαίνει συνήθως αρκετές ώρες μετά τον τραυματισμό
- αίσθηση ότι το γόνατο κλειδώνει
- αστάθεια
- δυσκαμψία και δυσκολία στην κίνηση
- ευαισθησία
- αδυναμία πλήρους έκτασης ή κάμψης του γόνατος
Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου;
Ο ορθοπαιδικός θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και τις συνθήκες του τραυματισμού σας, πραγματοποιώντας μία κλινική εξέταση. Η κλινική υποψία επιβεβαιώνεται με απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στον αποκλεισμό κατάγματος ή άλλων τραυματισμών (ρήξη χιαστού συνδέσμου) και ακόμη στον ακριβή εντοπισμό του τύπου και της θέσης της ρήξης .
Πως αντιμετωπίζεται η ρήξη μηνίσκου;
Μη χειρουργικές θεραπείες, όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπείες μπορεί να βοηθήσουν ορισμένους ασθενείς με ρήξη μηνίσκου. Άλλοι ασθενείς θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση, για την επισκευή του μηνίσκου. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος της ρήξης αλλά και τα χαρακτηριστικά του ασθενούς.
Μη χειρουργική θεραπεία για τη ρήξη μηνίσκου
Σε περιπτώσεις που η ρήξη μηνίσκου είναι μικρή και ατελής μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, συνήθως συνίσταται:
- παγοθεραπεία
- περίδεση και ανύψωση του γόνατος
- αποφόρτιση με πατερίτσες
- λήψη παυσίπονων φαρμάκων
- λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων
- φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών πέριξ του γόνατος
Πως χειρουργείται η ρήξη μηνίσκου;
Σε μεγαλύτερες ρήξεις συνίσταται η χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση γόνατος. Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική αυτή επιτυγχάνεται με τη διενέργεια μικρών τομών, τη χρήση ειδικής κάμερας και ειδικών εργαλείων, και επιτρέπει στον ορθοπαιδικό χειρουργό να εντοπίσει το σημείο της ρήξης και να επιδιορθώσει τη βλάβη. Ο κ. Λεωνίδου θα αντιμετωπίσει την ρήξη μηνίσκου με μία από τις παρακάτω τεχνικές:
- Συρραφή μηνίσκου
- Μερική μηνισκεκτομή
Πόσος χρόνος χρειάζεται για την ανάρρωση μετά τη χειρουργική επέμβαση ρήξης μηνίσκου;
Μετά την αρθροσκόπηση γόνατος οι ασθενείς περπατούν άμεσα και επιστρέφουν σπίτι την ίδια ημέρα, χωρίς την ανάγκη νοσηλείας. Ο χρόνος που μπορεί να απαιτηθεί για την επίτευξη πλήρους αποκατάστασης μετά την αρθροσκόπηση γόνατος θα εξαρτηθεί από τον τραυματισμό και την έκταση της χειρουργικής επέμβασης στον μηνίσκο.
Ένα καλά κατευθυνόμενο σχέδιο αποκατάστασης είναι σημαντικό για να επιτευχθεί ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η πρώιμη αποκατάσταση θα επικεντρωθεί στην επίτευξη πλήρους κίνησης του γόνατος και στην αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης.
Εάν πάσχετε και εσείς από ρήξη μηνίσκου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέας Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση γόνατος.