Πόνος στην πτέρνα: Συνήθεις Αιτίες

Ο πόνος στη πτέρνα είναι ένα από τα πιο κοινά παράπονα ασθενών με παθήσεις ποδιού και αστραγάλου. Ο πόνος εμφανίζεται συχνά στην πίσω ή και κάτω επιφάνεια της φτέρνας και μπορεί να περιορίσει κάθε δραστηριότητα ορθοστασίας, βάδισης ή τρεξίματος. Τι ακριβώς προκαλεί τον πόνο στη φτέρνα;

 

Γιατί πονάει η πτέρνα μου;

Οι συνήθεις αιτίες πόνου στη φτέρνα περιλαμβάνουν:

Πελματιαία απονευρωσίτιδα: είναι μια επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση του πέλματος που εμφανίζεται με τη μορφή πόνου κατά τη βάδιση. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε άκανθα πτέρνας.

Τενοντίτιδα (τενοντοπάθεια) αχιλλείου: είναι η φλεγμονή του αχίλλειου τένοντα. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί ώθηση – όπως το μπάσκετ ή το τρέξιμο – μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδα.

Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα: είναι η παγίδευση / συμπίεση νεύρων πάνω από την πτέρνα που εκδηλώνεται με πόνο και μούδιασμα.

Διάστρεμμα / κάκωση:  τα μαλακά μόρια και οι σύνδεσμοι γύρω από την πτέρνα μπορεί να τραυματιστούν ύστερα από μία κάκωση όπως πτώση ή γύρισμα ποδιού στην άθληση.

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πόνος στη φτέρνα;

Η θεραπεία για τον πόνο στη πτέρνα ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού και τα επίπεδα δραστηριότητας του ασθενή. Πρώτο στάδιο είναι η συντηρητική θεραπεία όπως ξεκούραση, παγοθεραπεία στη πτέρνα και παυσίπονα για την ανακούφιση του πόνου. Εάν ο πόνος στη πτέρνα σας δεν βελτιωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον ορθοπαιδικό ώστε να σας παράσχει την κατάλληλη θεραπεία.

Ο ορθοπαιδικός μπορεί να συνταγογραφήσει φυσικοθεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των τενόντων και των μυών στο πόδι σας, βοηθώντας στην πρόληψη περαιτέρω τραυματισμού. Εάν ο πόνος σας είναι έντονος, μπορεί να χορηγηθούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ενίοτε χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία με ένεση κορτιζόνης ή βιολογικών παραγόντων (PRP).

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να συσταθεί χειρουργική θεραπεία.

Η γνώση των κοινών αιτιών του πόνου στη πτέρνα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας προτού επιδεινωθούν. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην πτέρνα, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πρόληψη τραυματισμών ή να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.